Akademiska hus

Fast system för fallskydd

Biomedicinskt centrum och Ekologihuset är två av Akademiska hus byggnader hos Lunds universitet. Vi fick uppdraget att planera och installera en fallskyddslösning som ger smidig tillgång till taken och som är lätt att använda.

Uppdrag

Uppgiften var att ta fram en långsiktig lösning åt en säkerhetsmedveten kund och installera den på de två fastigheterna som helt saknade fallskydd. Lösningen behövde särskilt anpassas till takens välvda form och kravet på säkra infästningar i plåttaken.

Utförande

Vid tillfället när byggnaderna uppfördes fanns inte samma krav på fallskydd som finns idag. Nu behövdes en installation som var säker, lätt att använda och gav långsiktig tillgång till taken. Tillsammans med kunden landade vi i ett vajersystem med löpsko. Löpskon följer med personen som rör sig fram och tillbaka över taket utan att hen behöver lägga tid på att koppla om sig mellan förankringspunkter.

Resultat

Resultatet blev 420 meter vajer och ett system som faktiskt används. Vi levererade installationen ihop med ett paket som inkluderar besiktning av fallskyddet och den personliga fallskyddsutrustningen för fem år framåt.

Nyheter

Under sommar/hösten har vi klätt in Hjärups nya stationsbro med paneler av polykarbonatskivor.

Under två fartfyllda dagar träffade vi en mängd trevliga och intressanta människor på Fastighetsmässan Syd.

Brf Ida är en stor bostadsrättsförening belägen i Rosengård och består av 14 byggnader och 738 bostäder. Vi har nyligen skrivit avtal om att tvätta, foga och måla om fasaderna samt genomföra fönsterputs på alla byggnader. Arbetet kommer påbörjas i maj och beräknas pågå under det kommande året.

Redan i början av 2018 påbörjade vi diskussioner med Region Skåne kring hur vi kunde hjälpa till att säkra ett långsiktigt och smidigt underhåll av den nya vårdbyggnaden i Malmö, NVM. 2019 skrev vi avtal gällande konsulttjänster för projektering där uppdraget var att ta fram ett konkret och genomförbart förslag.